logga liten

Minigolf


Kärt barn har många namn
Bangolf? Minigolf? Miniatyrgolf? Äventyrsgolf?

Du är inte ensam om att känna dig förvirrad bland alla olika begrepp. Men vad är det egentligen?

 Bangolf, även kallat minigolf eller äventyrsgolf, är en typ av golf som spelas med en putter på små banor. Oftast består golfrundan av 18 hål men det är inte ovanligt med rundor på 12 hål. Varje bana är 6-18 meter lång och på vägen stöter man ofta på olika hinder. Banan omges ofta av en kant för att förhindra att  bollen hamnar utanför banområdet. I slutet på varje bana finns ett hål där man ska få i bollen.

 

Öppettider

------------------------------------------------------------
Öppnar 4:e April
------------------------------------------------------------

 

Prislista

------------------------------------------------------------

Vuxen: 70kr
Barn/Ungdom: 50kr

(upp till 13 år)
Familj: 195kr
(2 vuxna + 2 barn/ungdom)
------------------------------------------------------------

Regler

Spelet går ut på att få i bollen i hålet på så få slag som möjligt. Max antal slag/hål är sju så missar man sitt sjätte slag tilldelas man automatiskt sju. Detta skrivs ner i ett protokoll som man får utlämnat tillsammans med boll och klubba. När man har spelat klart summeras antal slag på alla banor till ett slutresultat. Den spelare med minst antal slag vinner.

I början på varje bana finns en så kallad utslagsplats. Vid denna ska varje omgång startas. Inom markeringen för utslagsplatsen får man fritt välja var man vill placera bollen. Om bollen hamnar utanför banan fortsätter man från den plats bollen åkte ut. Hamnar bollen för nära kanten får man flytta ut den ca 20 cm.

Ibland kan man se en linje på banans kanter, oftast i närheten av utslagsplatsen. Detta innebär att man måste passera linjen för att få fortsätta slå från den punkt man hamnar. Lyckas man inte ta sig förbi linjen måste man börja om från utslagsplatsen - och räkna med det som ett slag. När man passerat linjen får man slå från den plats bollen stannar. Om man inte lyckas passera linjen på max antal slag tilldelas man en sjua i protokollet.

Lyckas man få i bollen i hålet på ett enda slag kallas detta för spik. Man får byta klubba mellan slag på samma bana, byte av boll är dock bara tillåtet om den går sönder eller försvinner.